Kulağakaçan, nemli ve yağmurlu zamanlarda korunaklı ve kapalı mekânlar olan evlere ya da işyerlerine akın etmeyi tercih eden bir haşere türüdür. Bu hayvanlar, iç mekanlara, duvarlardaki çatlaklardan, yarıklardan, kapı eşikleri veya yürüme yollarından, sarmaşık gibi bitkilerin pencereye yakın kısımlarından giriş yaparlar. Bu nedenle ev veya işyeri etrafında taş yığınları veya bitki kümeleri varsa bunların temizlenmesi gereklidir.

Kulağa kaçan böceği, sokma veya ısırma yoluyla insana bir zararı olmayan bir böcek türüdür. Ancak, bu haşerenin maalesef insan sağlığı açısından çok önemli zararları bulunmaktadır. Uyku sırasında bunlar, insanların kulak ve burun kısımlarından giriş yaptığında, ölüme sebebiyet veren zararlar meydana getirmektedirler. Öte yandan böceklerin beslenme alanı, özellikle mutfaklarda bulunan yiyecekler olduğundan, bunların üzerine çeşitli dışkı ve salgıları bırakırlar. Bu nedenle, iç mekânlarda kulağa kaçan böceklerinin görülmesi halinde hemen ilaçlanma yapılması gerekir.

Kulağakaçan böcekleri, diğer böcek türleri gibi kişisel ilaçlama yöntemleriyle giderilemeyecek bir böcek türüdür. Bu nedenle profesyonel ilaçlama çalışmalarının yapılması gerekir.